FAQ

Συχνές Ερωτήσεις

  • Τί είναι ο Μαγνητικός Τομογράφος και πώς λειτουργεί?
  • Μπορεί οποιοσδήποτε να σαρωθεί στον Μαγνητικό Τομογράφο?
  • Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για την σάρωση στο Μαγνητικό Τομογράφο?
  • Θα έπρεπε να αποφύγω ορισμένες τροφές πριν τη σάρωση?
  • Πονάει? Πώς το νιώθει κανείς?
  •  Χρειάζομαι συνταγή γιατρού για τη σάρωση?
  • Τί θα συμβεί?
  • Είναι απαραίτητο να ξαπλώσω ακίνητος/η?
  • Πόσο διαρκεί?
  • Θα μου κάνουν ένεση?
  • Μπορώ να κάνω σάρωση αν είμαι έγκυος?
  • Μπορεί κάποιος άλλος να είναι μαζί μου μέσα στο δωμάτιο με τον Μαγνητικό Τομογράφο?
  • Πότε θα έχω τα αποτελέσματα?

Ε: Τί είναι ο Μαγνητικός Τομογράφος και πώς λειτουργεί
A: MRI σημαίνει  Τομογραφία Μαγνητικού Συντονισμού. Ένας Μαγνητικός Τομογράφος επιτρέπει στους ιατρούς να “κοιτάξουν” στο εσωτερικό του σώματος χωρίς χειρουργική επέμβαση, επιβλαβείς σκιαστικές ουσίες ή ακτίνες X.  Ο Μαγνητικός Τομογράφος χρησιμοποιεί μαγνήτες, ραδιοκύματα και κομπιούτερ για να παράγει πολύ καθαρές φωτογραφίες ή εικόνες της ανθρώπινης ανατομίας. Οι μαγνητικές τομογραφίες απεικονίζουν ανατομία μαλακών ιστών πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο διαγνωστικό μέσο απεικόνισης.

Ε: Τί πρέπει να κάνω για να προετοιμαστώ για την σάρωση?
A: Το πρώτο βήμα είναι να είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές για σας να κάνετε μαγνητική τομογραφία (βλέπε προηγούμενη ερώτηση). Η προετοιμασία για τη σάρωση είναι εύκολη. Εκτός εάν ο ιατρός σας συμβουλέψει αντίθετα, μπορείτε να πάρετε την αγωγή σας ως συνήθως. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε φαγητό ή ποτό. Η μοναδική ασυνήθης προετοιμασία  για μια μαγνητική τομογραφία είναι η απομάκρυνση όλων των αφαιρούμενων μεταλλικών αντικειμένων εκτός του δωματίου της σάρωσης. Αυτά περιλαμβάνουν κοσμήματα, κλειδιά, ρολόγια, κέρματα, γυαλιά, αφαιρούμενα   ακουστικά βαρηκοΐας, οδοντοστοιχίες και προσθετικές συσκευές. Δεν πρέπει επίσης να φέρετε πιστωτικές κάρτες οπουδήποτε κοντά στον Μαγνητικό Τομογράφο. Δεδομένου ότι είναι μαγνητικά κωδικοποιημένες, ο μαγνήτης του Μαγνητικού Τομογράφου, που είναι πολύ ισχυρός μπορεί πολύ εύκολα να φθείρει την πληροφορία που είναι αποθηκευμένη σε αυτές.

Ε: Θα έπρεπε να αποφύγω ορισμένες τροφές πριν τη σάρωση?
A: Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε τροφή ή ποτό.

Ε: Πονάει? Θα νιώσω κάτι?
A: Δεν θα νιώσετε τίποτε. Σε αντίθεση με άλλους  Μαγνητικούς Τομογράφους, ο δικός μας είναι πιο αθόρυβος, άνετος και μη κλειστοφοβικός.

Ε: Χρειάζομαι συνταγή γιατρού για τη σάρωση?
A: Ναι. Είναι απαραίτητο να την φέρετε μαζί σας όταν έρθετε για τη σάρωση

Ε: Τί πρέπει να φέρω μαζί μου όταν έρθω για τη σάρωση?

  • Τη συνταγή του γιατρού σας
  • Την κάρτα ασφάλισής σας
  • Το δίπλωμα οδήγησής σας
  • Η φόρμα με τις Πληροφορίες Ασθενούς
  • Το έντυπο ασφαλείας σας

Ε: Τί θα συμβεί?
A: Ανάλογα με τον τύπο σάρωσης που ζήτησε ο ιατρός σας, ο τεχνικός του τομογράφου μπορεί να τυλίξει μια ειδική ζώνη (στην πραγματικότητα κεραία) γύρω από την περιοχή του σώματός σας που χρειάζεται να σαρωθεί. Εάν πρόκειται να σαρωθείτε στο κεφάλι, το κεφάλι σας θα ακουμπήσει σε ένα ειδικό εξάρτημα. Μόλις είστε τοποθετημένοι αναπαυτικά, ο τεχνικός θα ξεκινήσει τη σάρωση. Σ’ αυτό το σημείο, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να παραμείνετε όσο πιο ακίνητοι μπορείτε μέχρι να τελειώσει η  σάρωση – όσο πιο ακίνητοι, τόσο καλύτερα. Ο λόγος που πρέπει να παραμείνετε ακίνητοι είναι γιατί η κίνηση θολώνει τις τομογραφίες. Ανάλογα με τη σάρωση που ζήτησε ο ιατρός σας και με την περιοχή που θα σαρωθεί, η διαδικασία θα διαρκέσει μεταξύ 15 και 45 λεπτών. Ο τεχνικός του τομογράφου θα μπορεί να σας πει πόσο θα διαρκέσει. Δεν θα νιώσετε τίποτε, αλλά θα ακούσετε χαμηλούς, διακοπτόμενους θορύβους, σαν βουητό, κατά τη διάρκεια της σάρωσης. Αυτοί οι ήχοι είναι φυσιολογικοί. Οι τομογράφοι μας είναι πολύ αθόρυβοι συγκριτικά με τον τομογράφο “με το τούνελ”.

 Ε: Πρέπει να παραμείνω τελείως ακίνητος/η?
A: Ναι – όσο ακίνητοι μπορείτε. Όσο πιο ακίνητοι παραμείνετε κατά τη σάρωση, τόσο καλύτερη θα βγει η εικόνα της σάρωσης. Όπως ειπώθηκε προηγουμένως, η κίνηση προκαλεί θόλωση στην εικόνα. Αν κινηθείτε πολύ, οι εικόνες θα είναι πολύ θολές για να διαβάσει ο ακτινολόγος αυτά που χρειάζεται να δει, και θα χρειαστεί να επαναπρογραμματιστεί άλλη σάρωση.

Ε: Θα μου κάνουν ένεση?
A: Μπορεί να κριθεί απαραίτητο να γίνει ένεση στον ασθενή με σκιαγραφικό με σκοπό να γίνει η κατάλληλη διάγνωση. Ο θεράπων ιατρός σας θα το αποφασίσει. Για παράδειγμα, η μαγνητική τομογραφία σε περιοχές που περιέχουν ουλώδη ιστό από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση συχνά αξιολογούνται καλύτερα με τη βοήθεια σκιαγραφικού. Το σκιαγραφικό χορηγείται με ενδοφλέβια ένεση στο μπράτσο.

Ε: Μπορώ να κάνω σάρωση αν είμαι έγκυος?
A: Εάν είστε έγκυος ή υπάρχει η πιθανότητα εγκυμοσύνης, πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν να κάνετε μαγνητική τομογραφία. Πρέπει επίσης να ενημερώσετε το προσωπικό στο κέντρο Μαγνητικής Τομογραφίας. Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η μαγνητική τομογραφία είναι επιβλαβής για τα αγέννητα παιδιά.

Ε: Μπορεί κάποιος άλλος να είναι μαζί μου μέσα στο δωμάτιο με τον Μαγνητικό Τομογράφο?
A: Ναι. Αφού οι μαγνητικοί μας τομογράφοι είναι ανοιχτοί, υπάρχει άφθονος χώρος για κάποιον να σας συνοδέψει μέσα στο δωμάτιο σάρωσης και ακόμη και να σας κρατάει το χέρι κατά τη σάρωση. Προειδοποίηση: Ο συνοδός του ασθενή θα εκτεθεί στο μαγνητικό πεδίο του τομογράφου όσο και ο ασθενής, γι’ αυτό παρακαλείται και ο συνοδός να βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές να βρεθεί εκεί.

Ε: Μπορεί οποιοσδήποτε να σαρωθεί στον Μαγνητικό Τομογράφο?
A: Όχι. Για ορισμένους ανθρώπους, ο Μαγνητικός Τομογράφος μπορεί να είναι επικίνδυνος, ακόμη και θανατηφόρος. Εάν έχετε καρδιακό βηματοδότη, δεν πρέπει να κάνετε μαγνητική τομογραφία. Μπορεί να είναι θανατηφόρο. Κάποια τμήματα του βηματοδότη μπορεί να επηρεαστούν δυσμενώς από το μαγνητικό πεδίο του μαγνητικού τομογράφου, προκαλώντας τη δυσλειτουργία της συσκευής ή την παύση της λειτουργίας της. Άλλος ένας πιθανός κίνδυνος είναι με το κλιπ ανευρύσματος εγκεφάλου. Μερικά κλιπ είναι ασφαλή για μαγνητική τομογραφία, μερικά δεν είναι. Πρέπει να ελέγξετε με τον χειρουργό που εγκατέστησε το κλιπ για να είστε σίγουροι ότι ο κατασκευαστής το έχει δοκιμάσει και ήταν ασφαλές για μαγνητική τομογραφία.

Άλλοι Πιθανοί Κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

Νευροδιεγέρτες,  Βαλβίδες της καρδιάς, Μεταλλικά εμφυτεύματα, Συσκευή έγχυσης φαρμάκου/Αντλία, Εμφυτεύματα αυτιών, Ακουστικά βαρηκοΐας (Ο μαγνητικός τομογράφος μπορεί να τα  καταστρέψει.) Φίλτρο κάτω κοίλης φλέβας, Μεταλλικά αντικείμενα στα μάτια, Χειρουργικά κλιπς ή Σύρματα οστών ή Μεταλλικές πλάκες αντικατάστασης αρθρώσεων ή οστών, Ιατρικές βελόνες, Καρφίτσες ή Βίδες Αντισυλληπτικά διαφράγματα ή σπειράματα, Μόνιμες οδοντοστοιχίες, Εμφυτεύματα πέους, Θραύσματα σφαίρας Εγκυμοσύνη, Αγγειακά σπειράματα και φίλτρα.  Εάν κάποιο από τα παραπάνω ισχύει για σας, μπορεί να είναι επικίνδυνο να κάνετε μαγνητική τομογραφία. Βεβαιωθείτε ότι ο τεχνικός και το προσωπικό στο κέντρο Μαγνητικής Τομογραφίας είναι ενήμεροι και επίσης ενημερώστε και τον ιατρό που συνταγογράφησε την τομογραφία. Αυτοί θα είναι σε θέση να σας πουν αν είναι ασφαλές να κάνετε μαγνητική τομογραφία. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορέσετε να κάνετε τη σάρωση, αλλά παρακαλείστε να αφήσετε αυτήν την απόφαση στους επαγγελματίες.

Σημείωση: Οποιοσδήποτε συνοδεύει τον ασθενή στην περιοχή κοντά στον τομογράφο υπόκειται στους ίδιους κινδύνους.